Kun teinistä tulee tornado: selviytymisopas ja kolme vinkkiä vanhemmille
Teini-iässä mikään ei ole pysyvää, paitsi vanhempien ja ympärillä olevien läheisten jatkuva hämmennys. Jos mietit joskus, miksi kotiisi on muuttanut uusi, tuntematon olento, joka muistuttaa vain etäisesti entistä, iloista lastasi – et ole yksin.
Teinivuodet ovat aikamatka jonnekin tunteiden ja järjettömien päätösten välimaastoon, ja paras mahdollinen varuste tälle matkalle on huumori.
“En ole enää lapsi!” – mutta et myöskään ihan aikuinen
Yksi klassinen teini-ikäisen motto on: “Mä en ole enää lapsi!” Tämä lauseen kuulet yleensä silloin, kun pyydät teiniä siivoamaan huoneensa tai tulemaan kotiin sovitusti. Samaan aikaan lapsesi saattaa vaatia sinulta apua kinkkisiin kysymyksiin, kuten “Miten pesukone toimii?” tai mitä oikeastaan tarkoittaa “vastuu”.
Teini on kuin puolivalmis kakku: päältä kaunis, sisältä vielä vähän raaka.
Yksityisyys, kiitos (paitsi silloin kun tarvitaan rahaa)
Teini-ikä tuo mukanaan vankkumattoman tarpeen yksityisyydelle, ja teinin huoneen ovi on nykyään useammin kiinni kuin auki. Jos yrität astua kynnyksen yli ilman lupaa, kohtaat paheksuvan katseen ja huokauksen. Nämä itsenäisyyden ja yksityisyyden tarpeet häviävät kuitenkin mystisesti, kun teinillä on tarve saada taskurahaa tai kyyti kaverin luokse.
Kaverit ovat uusi perhe (mutta sinä maksat pizzan)
Jos lapsena perheen yhteiset illat olivat viikon kohokohta, nyt ne on korvattu kavereiden kanssa hengailulla. Kaverit ovat teini-ikäisen elämässä kaikki kaikessa – paitsi silloin, kun nälkä iskee. Sinä maksat edelleen pizzat, tarjoat kodin elokuvaillalle ja olet se, joka herää yöllä varmistamaan, että kaikki pääsivät turvallisesti kotiin.
Miten pysyä mukana ilman, että nolaat itseäsi?
Teini-ikäisten vanhempana saattaa tuntua siltä, että kävelet jatkuvasti nuoralla. Miten olla läsnä, mutta ei liian läsnä? Kuinka kysyä kuulumisia, mutta ei liian tungettelevasti?
Yksi tärkeimmistä taidoista on oppia lukemaan ilmapiiriä: joskus on parempi vain nyökkäillä ja hymyillä kuin yrittää ratkaista teinin ongelmia. Ja silloin harvoin, kun he oikeasti haluavat jutella – ole valmis kuuntelemaan ilman tuomitsevia kommentteja.
Vinkkejä vanhemmille: Älä luovuta!
Teini-ikäisen vanhempana olet varmasti huomannut, että aivan tavallinen arkipäivä voi muuttua kuin napista painamalla draamanäytelmäksi. Eikä vähiten siksi, että suklaata ei ole kaapissa tai wifi ei toimi.
Tässä muutama vinkki teinivuosista selviytymiseen:
Ole kärsivällinen – Vaikka teinivuodet voivat olla haastavia, ne ovat ohimenevä vaihe. Teini kasvaa, ja samalla kasvaa myös ymmärryksesi hänestä.
Löydä yhteisiä hetkiä – Teinillä on omat menonsa, mutta yritä silti löytää hetkiä, jolloin voitte viettää aikaa yhdessä. Yhteinen aika voi olla vaikka vanhemman tarjoama autokyyti harrastukseen, kuulumisten vaihto ennen nukkumaan menoa tai pikainen aamupalahetki saman pöydän ääressä.
Muista huumori – Aina ei tarvitse ottaa kaikkea niin vakavasti. Joskus parhaat perhehetket syntyvät pienistä kommelluksista ja arjen sattumuksista.
Vaikka teini-ikä voi olla kaoottinen ajanjakso, se on myös oiva mahdollisuus rakentaa entistä vahvempi suhde lapseesi. Ja hei – lopulta teini muuttuu takaisin siksi mukavaksi ihmiseksi, jonka kanssa voit taas nauttia yhteisestä ajasta. Kärsivällisyyttä vanhemmat, kärsivällisyyttä.
Jos artikkeli toi hymyn huulillesi tai antoi vinkkejä arkeen, jaa se muillekin teinien vanhemmille!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Mutsimedia, kuva: Shutterstock