Kun lapsi hermostuu häviämiseen: ”Vastustajat oli likasii ja tuomari p#ska!”
Tällaisen täynnä tunnetta olevan puuskahduksen on varmasti kuullut moni joukkuelajia harrastavan nuoren vanhempi hävityn pelin jälkeen. Tappion hetkellä mieli myllertää, ja reilun pelin säännöt saattavat unohtuvat hetkeksi.
Häviäminen menee tunteisiin ja ihon alle. Häviö tuntuu niin pahalta, että pelin jälkeen tekee mieli romahtaa itkien kentälle, huutaa valkulle ja vanhemmille, raivota pelikavereille ja jättää vastustajat kättelemättä.
Pettymyksen tunteet kuuluvat elämään, mutta miten voit vanhempana auttaa lasta tai nuorta käsittelemään ikäviä tunteita rakentavasti?
Miksi häviäminen on tärkeää?
Häviäminen on tärkeä taito oppia, erityisesti kasvavassa iässä oleville nuorille, sillä se edistää elämänhallintataitojen, henkisen kestävyyden ja itsetunnon kehittymistä. Psykologisesta näkökulmasta tappion kokeminen opettaa lapsille ja nuorille, miten käsitellä pettymyksiä ja epäonnistumisia – taitoja, jotka ovat välttämättömiä heidän tulevaisuutensa kannalta.
Pettymyksen sietokyky kasvaa
Resilienssi, eli pettymyksen sietokyky, on keskeinen taito, joka kehittyy häviöiden kautta. Kun lapsi oppii, ettei tappio tarkoita henkilökohtaista epäonnistumista, hän oppii sopeutumaan ja jatkamaan yrittämistä. Resilienssi on tärkeä sekä urheilussa että muilla elämänalueilla, kuten koulussa ja sosiaalisissa suhteissa.
Tunneäly kehittyy
Tunneälyn kehittäminen on yksi häviöiden tärkeimmistä opeista. Häviäminen tarjoaa tilaisuuden tunnistaa ja käsitellä tunteita, kuten turhautumista, vihaa ja pettymystä. Psykologit ovat havainneet, että kyky tunnistaa ja hallita tunteita parantaa lasten ja nuorten sopeutumista haastaviin tilanteisiin ja lisää pitkäjänteisyyttä.
Kasvun ajattelutavan omaksuminen
Oppimispsykologian näkökulmasta häviäminen tukee kasvun ajattelutavan (growth mindset) kehittymistä. Carol Dweckin tutkimukset osoittavat, että ne lapset, jotka näkevät epäonnistumisen mahdollisuutena oppia ja kehittyä, pärjäävät paremmin kuin ne, jotka pitävät taitojaan pysyvinä ominaisuuksina. Tappio tarjoaa tilaisuuden reflektoida omia suorituksia ja miettiä, miten tulevaisuudessa voi parantaa.
Näin autat lasta häviön hetkellä
Häviämisen taito auttaa lasta kehittämään psykologisia ja emotionaalisia taitoja, joita tarvitaan paitsi urheilussa, myös myöhemmin elämässä. Se tarjoaa nuorille mahdollisuuden oppia joustavuutta, tunteiden hallintaa ja itsearviointia, mikä parantaa heidän kykyään kohdata haasteita rakentavalla tavalla.
Vanhempina olemme avainasemassa auttamassa ja opettamassa lasta käsittelemään vaikeita tunteita oikealla tavalla.
Auta sanoittamaan tunteita
Lasten ja nuorten on tärkeää tunnistaa ja ymmärtää omia tunteitaan. Keskustele heidän kanssaan siitä, miltä tappio tuntuu, ja korosta, että on normaalia tuntea pettymyksen, surun tai turhautumisen tunteita. Tämä auttaa heitä hallitsemaan tunteita paremmin, ja ehkäisee negatiivisia reaktioita.
Rakenna positiivista itsetuntoa
Itsetunto voi olla herkkä erityisesti nuorella, joka lähestyy teini-ikää, ja tappiot voivat tuntua henkilökohtaiselta epäonnistumiselta. Auta nuorta ymmärtämään, että hänen arvonsa ei ole riippuvainen voitoista. Tärkeämpää on se, kuinka hän toimii ja kehittyy niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.
Keskitä huomio ponnisteluun ja kasvuun
Sanoita vanhempana nuorelle, että voittoa tärkeämpää, on jatkuva kehittyminen ja yrittäminen. Painota sitoutumista, harjoittelua ja tiimihenkeä, mikä auttaa häntä pitämään fokuksen kehittymisessä.
Opeta vastuunottoa ja omien virheiden tunnustamista
Vanhemmat voivat auttaa nuorta näkemään tappiot tilaisuutena kasvaa. Sen sijaan että etsittäisiin syyllisiä, kuten tuomaria tai vastustajia, kannusta pohtimaan, mitä itse voisi tehdä paremmin seuraavalla kerralla. Tämä kehittää nuoren henkistä kasvua ja itsekritiikkiä.
Pidä urheilu hauskana
Lapset ja nuoret saattavat kokea voittopaineita vanhemmiltaan, valmentajiltaan tai ikätovereiltaan. On hyvä muistuttaa, että jalkapallon ydin on nautinnossa, oppimisessa ja yhdessäolossa, ei pelkästään voittamisessa. Tämä auttaa ylläpitämään motivaatiota ja vähentämään stressiä.
Kannusta empaattisuuteen
Tappiot voivat vaikuttaa nuoren sosiaaliseen identiteettiin ja itsetuntoon. Kannusta lastasi tukemaan tiimikavereitaan sekä voittojen että tappioiden hetkellä. Tämä auttaa vahvistamaan yhteenkuuluvuuden tunnetta, ja kehittää kykyä asettua toisen asemaan.
Älä liioittele häviötä
Häviö voi tuntua isommalta asialta nuorelle kuin se todellisuudessa on. Vanhemmat voivat auttaa pitämään asiat perspektiivissä muistuttamalla lapsiaan, että tappio on vain osa urheilua ja elämää, ja se ei määrittele heitä.
Kehitä joustavuutta ja pitkäjänteisyyttä
Opeta nuorelle, että tappiot eivät ole loppu vaan osa prosessia. Kannusta heitä oppimaan epäonnistumisista ja yrittämään uudelleen. Tämä auttaa kehittämään pitkäjänteisyyttä, joka on avaintekijä sekä urheilussa että elämässä.
Lähteet: Journal of Youth Development, Youth Sports Psychology, Association for Psychological Science
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuva: Jenni Siikaniva